Tüzes chilis-mézes cannoli tálalva

Tüzes chilis-mézes cannoli

A chilis-mézes édességek keleti és latin-amerikai konyhákban is népszerűek, azonban egy olasz klasszikus – a cannoli – formájában tálalva igazán különleges gasztronómiai élményt nyújtanak. A ricotta lágy krémességét a méz édessége és a chili csípős karaktere teszi izgalmassá. Amikor a chili finoman átmelegíti az édes ricottás krémet, az ízek páratlan harmóniában találkoznak – egy falat, ami egyszerre simogat és felébreszt. A recept kulcsa a chili mennyiség pontos eltalálása: a cél nem a csípősség, hanem az ízek kiemelése. A hidegen tálalt krémmel épp csak megcsillan a fűszeresség, nem uralja, hanem kiegészíti az édességet. Ez az ínyenc cannoli ideális választás különleges vacsorák lezárásaként, fűszeres menüsor végén, vagy ha egyszerűen szeretnél valami meglepőt és emlékezeteset kínálni – azoknak, akik nem félnek kipróbálni valami új, tüzes kombinációt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
1020 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Ricotta sajt
40 g Méz
0.5 tk. Őrölt chilipehely
30 g Porcukor
1 tk. Vaníliakivonat
8 db Cannoli tészta
1 ek. Porcukor a szóráshoz
1 csipet Chilipehely a díszítéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy keverőtálban keverd össze a ricottát, a porcukrot és a mézet, amíg sima, krémes állagú keveréket kapsz. Tipp: ha selymesebb tölteléket szeretnél, botmixerrel is átkeverheted rövid ideig.

    A ricottát előzőleg csepegtesd le, hogy ne legyen túl vizes a krém.

    2

    Add hozzá a vaníliakivonatot és az őrölt chiliport, majd alaposan keverd el. Tipp: kezdésként kevesebb chilit használj, majd ízlés szerint állítsd be az erősséget.

    A chiliport óvatosan adagold, mert a cannoli könnyen túl csípős lehet. Kóstold meg a krémet, mielőtt a héjakba töltöd.

    3

    Töltsd a krémet habzsákba, és hűtsd le legalább 15 percre, hogy megdermedjen, így könnyebb lesz a tésztát megtölteni vele. Tipp: hidegen jobban érvényesül a krém struktúrája.

    Ha nincs habzsákod, egy erős zacskóból is készíthetsz. Vágd le a sarkát, és már használhatod is.

    4

    Töltsd meg a cannoli héjakat a tüzes mézes-chilis ricottakrémmel mindkét oldalról. Tipp: csak közvetlenül tálalás előtt töltsd meg, hogy a tészta ropogós maradjon.

    A cannoli héjakat óvatosan töltsd meg, hogy ne törjenek el. A krémet egyenletesen oszlasd el.

    5

    Szitálj porcukrot a cannolik tetejére, majd szórj rájuk kevés chiliport vagy chilipehely-darát díszítésként. Tipp: ne használj túl sok díszítő chilit, hogy ne legyen túlságosan csípős.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd a cannolikra, hogy ne olvadjon el.

    6

    Tálald a cannolikat elegáns tányéron, akár egy fűszeres ételsor végén. Tipp: kiválóan illik mellé egy pohár mézes tea vagy egy citrusos koktél.

    A cannolikat tálalhatod egy kevés friss gyümölccsel, például narancs vagy mandarin szeletekkel.