Frissen sült tüzes csilis-narancsos bagel

Tüzes csilis-narancsos bagel

A bagel világszerte kedvelt péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez a tüzes csilis-narancsos változat egyedülálló kombinációja a citrusos frissességnek és a pikáns fűszerességnek. A chili enyhén csípős íze tökéletes kontrasztot alkot a narancs édeskés, aromás karakterével. Ideális választás azoknak, akik szeretik az izgalmas és egyedi ízkombinációkat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
280 ml Meleg víz
20 g Narancshéj
50 ml Friss narancslé
5 g Chilipehely
20 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    A cukor táplálja az élesztőt, a só pedig ízt ad a tésztának. Ügyelj arra, hogy a hozzávalók egyenletesen elkeveredjenek.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet és a frissen facsart narancslevet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz és narancslé hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A tésztát alaposan dagaszd, hogy a gluténszálak kialakuljanak, így a bagel szép és rágós lesz.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segíti az élesztő munkáját. Ha nincs meleg hely, tedd a tálat langyos sütőbe (kb. 30°C) vagy radiátor közelébe.

    4

    Aprítsd fel a narancshéjat, majd gyúrd bele a megkelt tésztába a chilipehellyel együtt. Ügyelj arra, hogy egyenletesen oszoljanak el.

    A narancshéj és a chilipehely intenzív ízt ad a bagelnek. A narancshéjat alaposan mosd meg, mielőtt aprítod. A chilipehely mennyiségét ízlés szerint változtathatod.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A lyuknak legyen elég nagy, mert a kelés és főzés során összemegy.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A főzés segít kialakítani a bagel jellegzetes, rágós állagát. A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy malátakivonatot, ami még tovább fokozza a rágósságot és a színt.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojásos-tejes keverék helyett használhatsz csak tojást, vagy csak tejet is. A lényeg, hogy a bagel teteje szép fényes legyen.

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a bagel-ekre, és ha már aranybarnák, vedd ki őket.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés extra narancshéjjal és chilipehellyel megszórva.

    A narancshéjat reszelés előtt alaposan mosd meg, és csak a színes részét használd, mert a fehér része keserű lehet.