Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A cukor táplálja az élesztőt, a só pedig ízt ad a tésztának. Ügyelj arra, hogy a hozzávalók egyenletesen elkeveredjenek.
Öntsd hozzá a meleg vizet és a frissen facsart narancslevet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz és narancslé hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A tésztát alaposan dagaszd, hogy a gluténszálak kialakuljanak, így a bagel szép és rágós lesz.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segíti az élesztő munkáját. Ha nincs meleg hely, tedd a tálat langyos sütőbe (kb. 30°C) vagy radiátor közelébe.
Aprítsd fel a narancshéjat, majd gyúrd bele a megkelt tésztába a chilipehellyel együtt. Ügyelj arra, hogy egyenletesen oszoljanak el.
A narancshéj és a chilipehely intenzív ízt ad a bagelnek. A narancshéjat alaposan mosd meg, mielőtt aprítod. A chilipehely mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A lyuknak legyen elég nagy, mert a kelés és főzés során összemegy.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A főzés segít kialakítani a bagel jellegzetes, rágós állagát. A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy malátakivonatot, ami még tovább fokozza a rágósságot és a színt.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojásos-tejes keverék helyett használhatsz csak tojást, vagy csak tejet is. A lényeg, hogy a bagel teteje szép fényes legyen.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a bagel-ekre, és ha már aranybarnák, vedd ki őket.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés extra narancshéjjal és chilipehellyel megszórva.
A narancshéjat reszelés előtt alaposan mosd meg, és csak a színes részét használd, mert a fehér része keserű lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.