Házi készítésű vaníliás ghee tálalva, szép üveg edényben

Vaníliás ghee

A vaníliás ghee egy gazdag, illatos zsiradék, amely a hagyományos indiai konyha egyik alapja. Az elkészítése egyszerű, és a vanília különleges ízt ad a vajnak, így tökéletes alapanyag sütéshez, főzéshez, vagy akár pirításhoz. Az egyedülálló vaníliás íz különleges élményt nyújt, és sokféle ételben felhasználható. A ghee egy hagyományos tisztított vaj, amelyet a vaj zsírjainak tisztításával készítenek, eltávolítva a tejfehérjét és a víztartalmat, így hosszabb ideig eltartható.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 1
500 g Tejtermelésű vaj
1 db Vanília rúd

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat helyezd egy közepes lábasba, majd közepes lángon kezdd el melegíteni, folyamatosan kevergetve.

    A vajat ne hagyd felügyelet nélkül, mert könnyen megéghet. Folyamatos keverés segít abban, hogy a vaj tiszta, arany színű legyen.

    2

    A vaníliarudat hosszában vágd fel, majd a belsejét kapard ki egy kis késsel, és add a vajhoz.

    Ha nincs vaníliarudad, vaníliakivonatot is használhatsz, de a friss vanília sokkal gazdagabb ízt ad.

    3

    Hagyjuk a vajat alacsony hőmérsékleten forrni, miközben a szennyeződések (hab) a felszínre emelkednek. Egy fém kanállal távolítsd el a habot.

    Amikor a hab eltűnik, a ghee már majdnem kész. Legyél türelmes, és hagyd, hogy a vaj szép tiszta legyen.

    4

    Amikor a ghee sárga arany színűvé válik és a vanília finom illata érződik, távolítsd el a tűzről, és hagyd lehűlni.

    A ghee akkor kész, amikor a vaj tisztán, szilárd marad a hűlés után.

    5

    Szűrd le a ghee-t egy tiszta gézen vagy szűrőn keresztül egy tiszta edénybe.

    Ha szeretnél még tisztább ghee-t, szűrd le kétszer, hogy minden szennyeződést eltávolíts.

    6

    Tálald az elkészült vaníliás ghee-t egy üveg edényben, és tárold hűvös, száraz helyen.

    A vaníliás ghee több hétig is eltartható, ha jól tárolod, és hűvös helyen tartod.