A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
A vajat ne olvaszd meg, mert a kekszek kemények lesznek. Ha nincs időd, reszeld le a vajat.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
A vajat és a porcukrot addig keverd, amíg a keverék világosabb és habosabb nem lesz.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A tojást érdemes előzőleg felverni, mielőtt a vajas keverékhez adod.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
A lisztet szitáld bele, hogy ne legyen csomós a tészta. Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lesznek.
Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.
A hűtés segít a tésztának, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Ha nincs időd, tedd a fagyasztóba 15 percre.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőt előmelegítve a kekszek egyenletesebben sülnek.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, majd szaggass belőle tetszőleges formájú kekszeket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen megég. Ha a tészta ragad, tegyél alá és fölé is egy kevés lisztet.
Helyezd a kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert sütés közben kissé megnőnek.
A kekszek között hagyj helyet, mert sütés közben megnőnek.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnára sülnek.
Figyeld a kekszeket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ne süsd túl, mert kiszáradnak!
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A kekszeket rácson hagyd hűlni, hogy ne ázzanak el. Légmentesen záródó dobozban sokáig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.