A lisztet, porcukrot és egy csipet sót keverd össze. Add hozzá a hideg, kockázott vajat, majd morzsold össze a keveréket.
Fontos, hogy a vaj nagyon hideg legyen, mert így lesz a tészta omlós. Ha a vaj túlmelegszik, a tészta rágós lesz.
Add hozzá a tojássárgáját, és gyúrd össze, amíg sima tésztát kapsz. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz! A pihentetés segít, hogy a glutén ellazuljon, és könnyebben lehessen nyújtani.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát, bélelj ki vele egy piteformát, és szúrkáld meg villával. Süsd elő 15 percig.
A villával való megszurkálás megakadályozza, hogy a tészta sütés közben felpúposodjon. Használhatsz sütőpapírt és nehezéket (pl. babot) is a tészta elősütéséhez.
A töltelékhez kapard ki a vaníliarúd belsejét, és a magokat tedd egy lábosba a tejjel. Melegítsd fel, de ne forrald.
Ha nincs vaníliarúd, használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot, de a rúd íze sokkal intenzívebb.
Keverd össze a kristálycukrot és a keményítőt egy tálban. Fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet, miközben folyamatosan kevered.
A keményítő segít a krém besűrítésében. Fontos, hogy csomómentesre keverd a tejjel, mielőtt a lábosba öntöd.
Öntsd vissza a keveréket a lábosba, és alacsony lángon főzd, amíg besűrűsödik. Vigyázz, hogy ne forrjon fel!
Folyamatosan keverd a krémet, hogy ne égjen le az alja. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejet.
Töltsd meg az elősütött tésztát a vaníliás krémmel, és simítsd el a tetejét.
Érdemes a krémet még melegen a tésztába tölteni, így jobban elterül.
Süsd további 20 percig 180°C-on, amíg a töltelék enyhén megdermed.
Figyeld a sütőt, és ha a teteje nagyon barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd a pitét teljesen kihűlni, majd porcukorral szórd meg a tetejét, és szeleteld fel.
A pite teljesen kihűlve szeletelhető szépen. Hűtőben tárolva tovább friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.