Vaníliás pite tálalva egy tányéron

Vaníliás pite

A vaníliás pite az egyik legegyszerűbb, mégis legkedveltebb desszert, amely a klasszikus ízeket idézi. Az omlós tészta és a lágy vaníliás krém tökéletes kombinációja teszi különlegessé ezt a süteményt. Ez a recept gyorsan elkészíthető, és garantáltan elnyeri minden édesszájú tetszését. Ideális választás ünnepekre, vendégvárónak vagy egy hétvégi desszertként.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Finomliszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
2 db Tojássárgája
1 db Vaníliarúd
500 ml Tej
100 g Kristálycukor
50 g Keményítő
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, porcukrot és egy csipet sót keverd össze. Add hozzá a hideg, kockázott vajat, majd morzsold össze a keveréket.

    Fontos, hogy a vaj nagyon hideg legyen, mert így lesz a tészta omlós. Ha a vaj túlmelegszik, a tészta rágós lesz.

    2

    Add hozzá a tojássárgáját, és gyúrd össze, amíg sima tésztát kapsz. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz! A pihentetés segít, hogy a glutén ellazuljon, és könnyebben lehessen nyújtani.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát, bélelj ki vele egy piteformát, és szúrkáld meg villával. Süsd elő 15 percig.

    A villával való megszurkálás megakadályozza, hogy a tészta sütés közben felpúposodjon. Használhatsz sütőpapírt és nehezéket (pl. babot) is a tészta elősütéséhez.

    4

    A töltelékhez kapard ki a vaníliarúd belsejét, és a magokat tedd egy lábosba a tejjel. Melegítsd fel, de ne forrald.

    Ha nincs vaníliarúd, használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot, de a rúd íze sokkal intenzívebb.

    5

    Keverd össze a kristálycukrot és a keményítőt egy tálban. Fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet, miközben folyamatosan kevered.

    A keményítő segít a krém besűrítésében. Fontos, hogy csomómentesre keverd a tejjel, mielőtt a lábosba öntöd.

    6

    Öntsd vissza a keveréket a lábosba, és alacsony lángon főzd, amíg besűrűsödik. Vigyázz, hogy ne forrjon fel!

    Folyamatosan keverd a krémet, hogy ne égjen le az alja. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejet.

    7

    Töltsd meg az elősütött tésztát a vaníliás krémmel, és simítsd el a tetejét.

    Érdemes a krémet még melegen a tésztába tölteni, így jobban elterül.

    8

    Süsd további 20 percig 180°C-on, amíg a töltelék enyhén megdermed.

    Figyeld a sütőt, és ha a teteje nagyon barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd a pitét teljesen kihűlni, majd porcukorral szórd meg a tetejét, és szeleteld fel.

    A pite teljesen kihűlve szeletelhető szépen. Hűtőben tárolva tovább friss marad.