Vegán padlizsán muszaka céklával

Vegán padlizsán muszaka céklával

A vegán padlizsán muszaka céklával egy különleges csavar a hagyományos muszaka receptjén. A padlizsán és cékla harmóniája egyedülálló ízvilágot teremt, míg a krémes vegán besamel és a gazdag paradicsomszósz tökéletes textúrát és mélységet ad az ételnek. Ez az étel nemcsak finom, hanem egészséges és könnyen elkészíthető, ideális választás egy különleges ebédre vagy vacsorára.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Padlizsán
300 g Főtt cékla
400 ml Paradicsomszósz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Olívaolaj
300 ml Vegán besamel szósz
50 g Zsemlemorzsa
10 g Friss petrezselyem
1 tk.
1 tk. Bors
0.5 tk. Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt szeleteld fel, enyhén sózd be, és hagyd állni 10 percig. Ezután töröld le róla a nedvességet papírtörlővel.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét és csökkenti a víztartalmát, így sütéskor kevésbé szívja magába az olajat.

    2

    Hevíts olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsd meg a padlizsán szeleteket mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert a padlizsán akkor párolódik, nem pedig pirul. Inkább több részletben süsd meg.

    3

    Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát, majd pirítsd meg olívaolajon. Add hozzá a paradicsomszószt, sózd, borsozd, és főzd 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz friss, hámozott és aprított paradicsomot is, de ebben az esetben hosszabb ideig kell főzni.

    4

    A főtt céklát szeleteld vékonyra, és készítsd elő a vegán besamel szószt. A szószhoz adj egy csipet szerecsendiót az intenzívebb íz érdekében.

    A szerecsendió remekül illik a besamel szószhoz és a céklához is. A vegán besamel szószhoz használhatsz növényi tejet és margarint.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és kenj ki egy sütőtálat olívaolajjal.

    Az olívaolaj megakadályozza, hogy a muszaka leragadjon a tál aljára.

    6

    Rétegezd a muszakát: a tál aljára helyezd a padlizsánszeletek egy részét, majd tegyél rá paradicsomszószt, céklát, és folytasd a rétegezést, amíg minden hozzávaló elfogy.

    A rétegezés sorrendje ízlés szerint változhat. Fontos, hogy a tetejére kerüljön a padlizsán, hogy a besamel szósz ne áztassa el a többi réteget.

    7

    A tetejére öntsd a vegán besamel szószt, szórd meg zsemlemorzsával, és süsd 25-30 percig, amíg aranybarna kéreg képződik.

    A zsemlemorzsa segít, hogy a besamel szósz ropogós kéreg képződjön. Ha nincs zsemlemorzsád, használhatsz aprított diót vagy mandulát is.

    8

    Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel. Azonnal fogyasztható!

    A petrezselyem frissességet kölcsönöz a muszakának. Fogyasztás előtt érdemes 5-10 percet pihentetni, hogy az ízek jobban összeérjenek.