Zablisztes naan, puha és ínycsiklandó indiai kenyér

Zablisztes naan

A naan kenyér története az indiai konyhába nyúlik vissza, és évszázadok óta az egyik legnépszerűbb étel. A klasszikus naan a tandoori sütőben sül, ami a hagyományos indiai főzés szerves része. A zablisztes naan a hagyományos naan egy egészségesebb változata, amely gazdagabb rostokban és tápanyagokban. A naan puha, finom textúrája és enyhén vajas íze tökéletesen illik a fűszeres curry-khez, húsos és vegetáriánus fogásokhoz egyaránt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Zabliszt
1 tk. Cukor
7 g Száraz élesztő
1 tk.
150 ml Joghurt
120 ml Tej
2 ek. Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A zablisztet, cukrot, száraz élesztőt és sót egy nagy tálban keverd össze.

    A zabliszt más állagú tésztát ad, ezért érdemes keverni más lisztfajtákkal, ha szükséges a jobb struktúra érdekében.

    2

    Add hozzá a joghurtot, a tejet, és egy evőkanál olvasztott vajat, majd kezd el dagasztani a tésztát.

    A zablisztes tészta keményebb lehet, mint a sima búzalisztes, ezért érdemes pihentetni is, hogy rugalmasabb legyen.

    3

    Dagaszd addig a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz, majd takard le egy konyharuhával és hagyd kelni 1-2 órán keresztül meleg helyen.

    A tészta akkor van kész, ha képes visszaugrani, amikor finoman megnyomod.

    4

    Amikor a tészta megkelt, oszd fel kisebb darabokra, és formázz belőlük kis gömböket.

    A tésztát akkor is könnyen kezelheted, ha a kezeidet enyhén megolajozod, így nem fog ragadni.

    5

    Minden darabot nyújts ki egyenletes korongokká, majd süsd őket forró, száraz serpenyőben, amíg meg nem jelennek rajta a jellegzetes barna foltok.

    A zablisztes naanokat lassan süsd, hogy átsüljenek, de ne égjenek meg.

    6

    Mikor elkészült a naan, kend meg a tetejét egy kevés olvasztott vajjal, és tálald azonnal.

    A zablisztes naan a legfinomabb, ha frissen fogyasztjuk, mivel az állaga könnyen megváltozhat, ha túl sokáig pihen.