Zeppole mandulakrémmel, porcukorral meghintve, belül krémmel töltve

Zeppole mandulakrémmel

A zeppole az olasz cukrászat egyik ünnepi gyöngyszeme, amelyet különösen Szent József napján, március 19-én készítenek szerte Olaszországban. Eredetileg Nápoly környékéről származik, de mára az egész országban, sőt világszerte népszerűvé vált. Ahogy a zeppolek sülnek, a konyhát megtölti a vaj és a friss tészta illata – a porcukorral megszórt, krémmel töltött falatok látványa és íze egyaránt ünnepi hangulatot teremt. A mandulakrém különleges csavart ad a klasszikus recepthez: lágy, enyhén diós aromája remekül kiegészíti a könnyű fánktésztát. Tálalhatod desszertként ünnepi ebédek végén, de egy délutáni kávé mellé is ideális. A siker titka az alapos dagasztás, az olaj megfelelő hőmérséklete és a töltelék helyes adagolása – ezek biztosítják, hogy minden falat egy kis olasz élmény legyen.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Finomliszt
250 ml Víz
60 g Vaj
1 csipet
4 db Tojás
200 g Mandulakrém
1 l Napraforgóolaj (sütéshez)
2 ek. Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábasban forrald fel a vizet a vajjal és egy csipet sóval. Amikor felforrt, vedd le a tűzről, és egyszerre keverd bele a lisztet. Tedd vissza alacsony lángra, és kevergesd, míg el nem válik az edény falától.

    A tészta akkor jó, ha egy labdává áll össze, és könnyedén elválik az edénytől – ez biztosítja a jó állagot a zeppoléhoz.

    2

    Hagyd kicsit hűlni a tésztát, majd egyesével keverd hozzá a tojásokat. Minden egyes tojás után dolgozd el alaposan a masszát, amíg sima, fényes tésztát kapsz.

    Ne add hozzá egyszerre az összes tojást – külön-külön keverve jobban eloszlik, és nem lesz csomós a tészta.

    3

    Egy lábasban hevítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Kiskanállal adagold bele a tésztát, és aranybarnára süsd 4-5 perc alatt. Egyszerre ne tegyél túl sokat az olajba.

    Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba – ha gyorsan feljön, és sülni kezd, jó a hőmérséklet.

    4

    A kész zeppolékat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Hagyj nekik időt hűlni, mielőtt megtöltöd őket.

    Töltés előtt teljesen ki kell hűlniük, különben a krém megolvad és kifolyik belőlük.

    5

    Egy habzsák segítségével töltsd meg a zeppolékat mandulakrémmel. A tetejüket szórd meg porcukorral.

    A habzsák csőrét szúrd bele az oldalába, és nyomj bele annyi krémet, amennyit a tészta enged – ne túl sokat, hogy ne repedjen szét.