Zöldborsós calzone aranybarnára sütve

Zöldborsós Calzone

A zöldborsós calzone egy könnyedebb, friss ízvilágú változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A párolt zöldborsó enyhén édeskés íze remekül harmonizál a fűszeres tejföllel és az olvadt mozzarellával, míg a parmezán extra karaktert ad az ételnek. Ez a calzone ideális választás egy vegetáriánus vacsorára vagy egy laktató, mégis frissítő ebédre.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
150 g Zöldborsó
200 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
100 g Tejföl
2 gerezd Fokhagyma
20 g Vaj
1 tk. Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, amit előzőleg nagyon rövid ideig bemelegítettél, majd kikapcsoltál.

    3

    A zöldborsót vajon párold meg egy serpenyőben közepes lángon 5-6 percig, majd sózd és borsozd ízlés szerint.

    A vajat ne hevítsd túl, mert megéghet. Ha fagyasztott zöldborsót használsz, ne olvaszd ki előtte, hanem közvetlenül a serpenyőbe tedd.

    4

    Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.

    A fokhagymát reszelheted is, ha nem szereted a nagyobb darabokat. A tejföl helyett használhatsz görög joghurtot is a könnyedebb íz érdekében.

    5

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    Lisztezd be a munkafelületet, hogy a tészta ne ragadjon le. A tésztát középről kifelé nyújtsd, hogy egyenletes vastagságú legyen.

    6

    A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, majd szórd rá a párolt zöldborsót, a reszelt mozzarellát és parmezánt.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz, és a töltelék kifolyhat sütés közben. Hagyj kb. 1-2 cm-t üresen a széleken.

    7

    Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabb lesz a zárás. Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a villát.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen. Ha nem szereted a tojást, olívaolajjal is megkenheted.

    9

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj rá, hogy a tészta ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    Ha azonnal szeleteled, a forró gőz kiáramlik, és a töltelék könnyen kifolyhat. Hagyd egy kicsit hűlni, így könnyebben szeletelhető és a töltelék is stabilabb marad.