Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, amit előzőleg nagyon rövid ideig bemelegítettél, majd kikapcsoltál.
A zöldborsót vajon párold meg egy serpenyőben közepes lángon 5-6 percig, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
A vajat ne hevítsd túl, mert megéghet. Ha fagyasztott zöldborsót használsz, ne olvaszd ki előtte, hanem közvetlenül a serpenyőbe tedd.
Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.
A fokhagymát reszelheted is, ha nem szereted a nagyobb darabokat. A tejföl helyett használhatsz görög joghurtot is a könnyedebb íz érdekében.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezd be a munkafelületet, hogy a tészta ne ragadjon le. A tésztát középről kifelé nyújtsd, hogy egyenletes vastagságú legyen.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, majd szórd rá a párolt zöldborsót, a reszelt mozzarellát és parmezánt.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz, és a töltelék kifolyhat sütés közben. Hagyj kb. 1-2 cm-t üresen a széleken.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabb lesz a zárás. Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a villát.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen. Ha nem szereted a tojást, olívaolajjal is megkenheted.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj rá, hogy a tészta ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha azonnal szeleteled, a forró gőz kiáramlik, és a töltelék könnyen kifolyhat. Hagyd egy kicsit hűlni, így könnyebben szeletelhető és a töltelék is stabilabb marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.