Zöldfűszeres édesburgonya krémleves tálalva

Zöldfűszeres édesburgonya krémleves

Az édesburgonya, más néven batáta, Amerika trópusi vidékeiről származik, és a 15. században került Európába. Azóta számos formában megtalálható a modern gasztronómiában, különösen a hideg évszakokban vált közkedvelt alapanyaggá. A krémlevesek világában az édesburgonya selymes állaga és enyhén édes íze ideális választás, amit a friss zöldfűszerek, mint a petrezselyem és kakukkfű tökéletesen kiegyensúlyoznak. A tökéletes krémleves elkészítéséhez fontos, hogy az alapanyagokat először pirítsuk meg, hogy kiemeljük az ízeket. A pürésítés után a tejszín és fűszerek hozzáadásával válik igazán harmonikussá az étel. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint zöldfűszeres édesburgonya krémleves meleg, illatos fogása az asztalon. Kiváló előétel ünnepi menükhöz vagy egy hétköznapi melengető vacsorához. Ha pikánsabb változatra vágysz, adj hozzá egy csipet chilipelyhet vagy egy kevés friss gyömbért!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
600 g Édesburgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
5 g Friss petrezselyem
3 g Friss kakukkfű
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy az édesburgonyát meghámozod és felkockázod. A hagymát aprítsd finomra, a fokhagymát reszeld le vagy zúzd össze. Tipp: az édesburgonya gyorsabban puhul, ha kisebb kockákra vágod.

    Ha érzékeny a bőröd, használj kesztyűt az édesburgonya hámozásához, mert elszínezheti a kezed.

    2

    Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg rajta a vöröshagymát közepes lángon, kb. 3-4 perc alatt.

    A hagymát ne pirítsd barnára, csak dinszteld üvegesre.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, hogy kiadja az aromáját, de ne égjen meg.

    A fokhagyma könnyen megég, ezért figyelj oda rá.

    4

    Dobd bele az édesburgonyát, és kevergetve pirítsd 5 percig. Ez segít elmélyíteni az ízeket.

    A pirítás során a burgonya karamellizálódik, ami gazdagabb ízt eredményez.

    5

    Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon 20 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de adj hozzá egy zöldségleveskockát a gazdagabb ízért.

    6

    Vedd le a levest a tűzről, majd botmixerrel turmixold simára. Ha túl sűrű, kevés alaplével hígíthatod.

    A leves sűrűségét az alaplé mennyiségével szabályozhatod.

    7

    Add hozzá a tejszínt, a finomra vágott petrezselymet és kakukkfüvet. Sózd, borsozd ízlés szerint. Forrald össze még pár perc alatt.

    A zöldfűszereket csak a végén add hozzá, hogy megőrizzék friss ízüket.

    8

    Tálaláskor díszítsd aprított zöldfűszerekkel, és egy kevés tejszínnel vagy olívaolaj-csorgatással. Tálalhatod ropogós kenyérrel is.

    Pirított dióval vagy mandulával is megszórhatod a tetejét.