ZöldfƱszeres édesburgonya krémleves tålalva

ZöldfƱszeres édesburgonya krémleves

Az Ă©desburgonya, mĂĄs nĂ©ven batĂĄta, Amerika trĂłpusi vidĂ©keirƑl szĂĄrmazik, Ă©s a 15. szĂĄzadban kerĂŒlt EurĂłpĂĄba. AzĂłta szĂĄmos formĂĄban megtalĂĄlhatĂł a modern gasztronĂłmiĂĄban, kĂŒlönösen a hideg Ă©vszakokban vĂĄlt közkedvelt alapanyaggĂĄ. A krĂ©mlevesek vilĂĄgĂĄban az Ă©desburgonya selymes ĂĄllaga Ă©s enyhĂ©n Ă©des Ă­ze ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs, amit a friss zöldfƱszerek, mint a petrezselyem Ă©s kakukkfƱ tökĂ©letesen kiegyensĂșlyoznak. A tökĂ©letes krĂ©mleves elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez fontos, hogy az alapanyagokat elƑször pirĂ­tsuk meg, hogy kiemeljĂŒk az Ă­zeket. A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s utĂĄn a tejszĂ­n Ă©s fƱszerek hozzĂĄadĂĄsĂĄval vĂĄlik igazĂĄn harmonikussĂĄ az Ă©tel. Egy hideg tĂ©li estĂ©n nincs is jobb, mint zöldfƱszeres Ă©desburgonya krĂ©mleves meleg, illatos fogĂĄsa az asztalon. KivĂĄlĂł elƑétel ĂŒnnepi menĂŒkhöz vagy egy hĂ©tköznapi melengetƑ vacsorĂĄhoz. Ha pikĂĄnsabb vĂĄltozatra vĂĄgysz, adj hozzĂĄ egy csipet chilipelyhet vagy egy kevĂ©s friss gyömbĂ©rt!

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 600 g Édesburgonya
⭕ 900 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 5 g Friss petrezselyem
⭕ 3 g Friss kakukkfƱ
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy az Ă©desburgonyĂĄt meghĂĄmozod Ă©s felkockĂĄzod. A hagymĂĄt aprĂ­tsd finomra, a fokhagymĂĄt reszeld le vagy zĂșzd össze. Tipp: az Ă©desburgonya gyorsabban puhul, ha kisebb kockĂĄkra vĂĄgod.

    Ha Ă©rzĂ©keny a bƑröd, hasznĂĄlj kesztyƱt az Ă©desburgonya hĂĄmozĂĄsĂĄhoz, mert elszĂ­nezheti a kezed.

    2

    Egy nagyobb låbasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg rajta a vöröshagymåt közepes långon, kb. 3-4 perc alatt.

    A hagymĂĄt ne pirĂ­tsd barnĂĄra, csak dinszteld ĂŒvegesre.

    3

    Add hozzå a fokhagymåt, és pirítsd tovåbbi 1 percig, hogy kiadja az aromåjåt, de ne égjen meg.

    A fokhagyma könnyen megég, ezért figyelj oda rå.

    4

    Dobd bele az édesburgonyåt, és kevergetve pirítsd 5 percig. Ez segít elmélyíteni az ízeket.

    A pirítås sorån a burgonya karamellizålódik, ami gazdagabb ízt eredményez.

    5

    Öntsd fel a zöldsĂ©galaplĂ©vel, forrald fel, majd fƑzd közepes lĂĄngon 20 percig, amĂ­g az Ă©desburgonya teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, hasznålhatsz vizet is, de adj hozzå egy zöldségleveskockåt a gazdagabb ízért.

    6

    Vedd le a levest a tƱzrƑl, majd botmixerrel turmixold simĂĄra. Ha tĂșl sƱrƱ, kevĂ©s alaplĂ©vel hĂ­gĂ­thatod.

    A leves sƱrƱségét az alaplé mennyiségével szabålyozhatod.

    7

    Add hozzĂĄ a tejszĂ­nt, a finomra vĂĄgott petrezselymet Ă©s kakukkfĂŒvet. SĂłzd, borsozd Ă­zlĂ©s szerint. Forrald össze mĂ©g pĂĄr perc alatt.

    A zöldfƱszereket csak a vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ, hogy megƑrizzĂ©k friss Ă­zĂŒket.

    8

    Tålalåskor díszítsd aprított zöldfƱszerekkel, és egy kevés tejszínnel vagy olívaolaj-csorgatåssal. Tålalhatod ropogós kenyérrel is.

    Pirított dióval vagy mandulåval is megszórhatod a tetejét.